Tekstboks: Birket Lokalhistorisk ArkivTekstboks:

Forside:          Om Arkivet:       Nyhedsarkiv              Artikler:    Gårde:    Portrætter:     Slægtsforskning:      Kontakt                

Tekstboks:

Birket Kirke

 

Ravnsborg Slotsruin

 

Birket Bavnehøj

 

Glentehøj

 

Kragenæs Havn

 

Birket Sogn

 

Andre seværdigheder på LF:

 

Reventlow Museet, Pederstrup

 

C.D.F.  Reventlow: 1748—1827

 

Herregårde & Slotte

på Lolland-Falster:

 

Aalholm Slot

 

Christianssæde

 

Engestofte

 

Frederiksdal

 

Halsted Kloster

 

Knuthenborgs Historie

 

Krenkerup

 

Nykøbing Slot

 

Søholt

 

Kirker

 

Engestofte Kirke

 

Halsted Klosterkirke

 

Hunseby Kirke

 

Maribo Domkirke

 

Sankt Nikolai Kirke, Nakskov

 

Tirsted Kirke

 

Museer  & Natur på LF

 

Aalholm Automobil Museum

 

Bandholm-Maribo Museumsbane

 

Frilandsmuseet, Maribo

 

Fuglsang Kunstmuseum

 

Grøn Verden, Købelev

 

Guldborgsund Museet

 

Lolland Falsters Stiftsmuseum, Maribo

 

Danmarks Sukker Museum, Nakskov

 

Danmarks Traktor Museum, Stubbekøbing

 

Naturpark Maribo Søerne

 

Middelaldercentret,  Nykøbing F.

 

Nakskov Skibs - & Søfartsmuseum

 

Stubbekøbing Motorcykel- & Radiomuseum

 

U-359 - Ubåden i Nakskov

 

De største byer på LF

 

Nakskov (Wikipedia) 13.949

(indbyggertallet i 2007)

 

Nakskov (Danmarks Købstæder)

 

Nykøbing Falster (Wikipedia)  16.859

 

Nykøbing Falster (Danmarks Købstæder)

 

Nysted (Danmarks Købstæder) 1.381

 

Maribo (Danmarks Købstæder) 5.321

 

Rødby (Danmarks Købstæder) 2.361

 

Sakskøbing (Danmarks Købstæder) 4.956

 

Stubbekøbing

 (Danmarks Købstæder) 2.313

 

Zoologisk Haver

 

Knuthenborg Safari Park

 

Krokodille Zoo, Eskilstrup

 

Nykøbing F. Zoo

 

Lokal Historiske Arkiver:

 

Birket Lokal Historisk Arkiv:

 

Fejø Lokal Historisk Arkiv

 

Højreby Lokal Historisk Arkiv

 

Nakskov Lokal Historisk Arkiv:

 

Ravnsborg Lokal Historisk Arkiv

 

Rudbjerg Lokal Historisk Arkiv

 

Andre Lokal Historiske  Arkiver

 

Nysted Lokal Historisk Arkiv

 

 

 

Lokale SeværdighederTekstboks: Geologisk Beskrivelse: 

Landskabets dannelse: Det bakkede landskab ved Birket, og det tilhørende tunneldal-system har en lang og indviklet istidsgeologisk historie bag sig. Det begyndte med Hovedfremstødet, hvor store ismasser nåede Danmark fra nordøst gennem det Mellemsvenske område. Området ved Birket fik to isfremstød i den sidste istid og karakteriseret ved markante dybe lavninger i landskabet . I slutningen af istiden er isen ikke smeltet jævnt væk. Store isblokke blev dækket af et isolerende jordlag og smeltede derfor først hundrede af år senere. Da disse blokke - kaldet ”dødis” - endelig smeltede efterlod de sige store dybe huller. Det største dødishul Møllelungen er en stor lavning på 900 gange 300 meter. Området er ejet Regionen. 
Læs mere her

Historie:

Det tidligere Birket Sogn har mange små landsbyer, hvor de største er Kragenæs, Birket, Lindet og Torrig (nævnt første gang i 1447 som Thorwigh og i 1688 Tårrig Bye). I 1970 blev Birket Sogn ved kommunalreformen lagt sammen med Sandby, Utterslev, Nøbbet, Købelev, Horslunde, Fejø & Femø til Ravnsborg Kommune - Nu Lolland Kommune. Området er kendt for:

Ravnsborg Slotsruin er et levn for middelalderen. Da den tyske greve Johan III kaldet ”Den Milde”, fik Lolland Falster i pant af den danske konge Christoffer II i 1331, lod han i 1335 Ravnsborg opføre, for at sikre sig mod angreb fra Smålandshavet og oprørske lollikker. Efter at de danske rigsforhold var normaliseret i 1347, blev Ravnsborg sæde for en række kongelige lensmænd, indtil Kong Hans i 1510 lod den nedrive og flytte det kongelige centrum til Nakskov Fjord. Borgen var over 100 meter lang og 50 meter bred og lå 18 meter over havet. Borgen var uindtaget og man sagde at kun en flyvende ravn kunne komme ind, deraf navnet. Det tidligere Ravnsborg Kommune er opkaldt efter borgen. 

Birket Bavnehøj Lollands højeste punkt er en gravhøj fra bronzealderen. Den er en af Danmarks største bronzealder høje og måler 37 meter i tværmål og 7 meter høj. Den blev fredet i 1876 og ligger på privat grund. 

Birket Kirke fra ca. 1350 er uden klokketårn, men på en bronzealder høj blev der opført et fantastisk klokketårn i træ i ca. 1400. Tårnet er bygget op på en gravhøj fra oldtiden. Klokketårnet regnes for Danmarks ældste tømmerkonstruktion. Døbefonten er af gotlandsk kalksten. Det lille orgel er fra 1866 og bygget af Per Mortensen Gudme fra Svendborg. 

Glentehøj Jættestue som blev udgravet i 1842. Der er en 5 meter lang gang i mandshøjde. 

Gravhøje: I Birket gammel sogn er der 65 gravhøje, der er så velbevaret at de er fredet. Udover de nævnte kan nævnes Charlottehøj i Torrig Skoven og Kong Svends Høj. 

Signe Stub Sognegård: har navn efter Signe Stub (f. 1842 - d. 1932) der testamenterede omkring halv million som blev sat i en fond, til Birket Sogn. Pengene skulle stå i 20 år før de måtte bruges og da fonden blev frigivet i 1952 var der ca. 730.000. Signe Stub var en af fire søskende som aldrig giftede sig og de levede et nøjsomt sært arbejdsliv. Da de var omkring 50-60 år solgte de deres fædrene gård og købte to forfaldne huse på bakken op til Birket Kirke. Huset ligger stadig der ved vejen, som i dag hedder Signe Stubsvej. Søskende levede af alt hvad der kunne samles og plukkes. Da Signe Stub var 77 år døde den sidste af hendes søskende og hun havde efterhånden oparbejdet en stor formue. Hun fortsatte dog det nøjsomme liv og selv da hun lå for døden var hun sparsom. Hun afbestilte nemlig den petroleumslampe hun havde bestilt hos smeden. At hun havde levet et nøjsomt liv, kan ses af at hendes personlige bo indbragte 712 kr. og 90 øre. For Signe Stub Fonden er der bygget Birket Central Skole (1954) og Alderdomshjemmet (I dag Birketlunden), men hovedstolen måtte aldrig røres. Ved kommunalreformen røg fonden i Ravnsborg Kommunes hænder. En række lokale beboere med tidligere Skoleinspektør Vagn E. Jørgensen og Knud Aage Knudsen i spidsen nedsatte et udvalg, der skulle få fonden tilbage til Birket. Det lykkedes i 1980, men først måtte man en tur i indenrigsministeriet. For nogle af renterne købte man kantinen på Løg Fabrikken og byggede den om. Man lavede en Legat bestyrelse, bestående af 2 repræsentanter fra beboerne og 1 fra kommunen. Signe Stub Sognegård styres af en bestyrelse, hvor hver forening har en repræsentant, samt to valgt af beboerne. Sognegården blev sidst ombygget 1986 og kan huse ca. 150 mennesker.

Foreninger:

Birket Boldklub, Birket Bordtennisklub, Birket Pensionistforening, Kragenæs Sejlklub, Birket Gymnastikforening, Birket Jagtforening, Birket & Omegns Borgerforening, Birket Lokalhistorisk Arkiv og Birketlundens Brugerråd.

Handel:

I det gamle Birket Sogn har der været mange forskellige forretninger. Der lå købmandsforretninger med få hundrede meters afstand. Kragenæs havde 2 (nu 1), Birket 3, Torrig 4, Lindet 2, Hejringe 1, men nu er der kun Kragenæs Skibsproviantering tilbage. Der har også været bager, radio forretning, gartneri og skomager. Mekanikeren og smeden er også lukket for få år siden. Området er nu kendt for Birket Grus Grav, Funchs Turisttrafik og Rasmussen - Alle beliggende i Birket.

Kragenæs Skibsproviantering: Købmanden lige ved havnen. Minimarked, trailer salg & udlejning og marinecenter. Tips, lotto & håndkøbsmedicin, Åben daglig fra 07.00 - 20.00. Tlf. 54 93 70 02

Overnatning & Spisesteder:

Kragenæs er samlingsstedet, hvis man skal overnatte eller spise. 

Trestjernet Campingplads helt nede ved havnen. Hytter kan lejes. 2 legepladser, hoppepude, minicykler, beachvolleybane, petanquebane og basketballbane. Tlf. 54 93 70 56. Hjemmeside: Kragenæs Camping: 

Kragenæs Kro: er nyrestaureret og klassificeret til tre stjerner. Kroens smukke stuer har en international og maritim atmosfære. Udsigt til Smålandshavet. Overnatning, weekendferie eller miniferie for hele familien. Tlf. 54 93 73 73. 

Cafe Udsigten: Grillmad og lette frokostretter serveres midt på havnen med udendørs terrasse. Udsigt til færgerne til Fejø og Femø. 

Dyreliv:

Fugle: Den mest karakteristiske fugleart er knopsvanen og langs kysten finder man edderfugle, måger og havterner. På grund af de lange kyststrækninger og lavvandede havområder er området meget vigtige for trækfugle. 
Fisk: Fra Smålandshavet kan man fange laks, ørred, torsk og fladfisk. Desuden er der i sæsonen også sild og hornfisk. 

Put & Take: I Lyngmosen er det muligt at fiske. Kontakt: 54 93 74 10…….
Birket KirkeRavnsborg SlotsruinBirket BavnehøjGlentehøjKragenæs HavnBirket SognLokale Seværdigheder i Birket Sogn:

   Forside:       Om Arkivet:      Sidste Nyt:        Artikler:    Gårde:    Portrætter:     Slægtsforskning:      Kontakt                

Næste