Tekstboks: Birket Lokalhistorisk ArkivTekstboks:

Forside:          Om Arkivet:      Nyhedsarkiv               Artikler:    Gårde:    Portrætter:     Slægtsforskning:      Kontakt                

Klik på et af ovenstående billeder for at komme direkte til siden

Danmarks næst længste jættestue er Kong Svends Høj med 12 meter

I Birket Sogn er der 65 gravhøje, hvor Glentehøj er en af Danmarks mest velbevarede. Nedenfor nogle af de gravhøje som ligger tæt på ved Kragenæs.

Nedenunder kan du se billeder af en af Vestlollands betydeligste oldtidsminder:  Jættestuen Kong Svends Høj få kilometer fra Torrig mod Horslunde. Allerede i 1780 blev højen udgravet første gang af Pederstrups ejer, Grev Reventlow. I de mere end to hundrede år der i mellemtiden er gået, er jættestuen flere gange undersøgt og restaureret. Kong Svends Høj var i mange år en gåde for arkæologerne og først i 1942 fandt National-museet indgangen. Denne var mod sædvane anbragt i højens vestlige side og ikke som normalt mod øst. Selve kamret er med sine 12,4 meter i længden, 1.73 m og 1.49 meter høj  Danmarks næst længste, kun Listrup på Falster er større. Kamret er opbygget 17 bæresten og 6 dæk sten, mens gangen er lavet af 6 par bæresten og 1 par karmsten. Kong Svends Høj er omgivet af mange store sten og specielt mod højens sydlige ende er der nogle store kæmpe sten.

Glentehøj er bygget omkring 3200 år f. kr. og er 5 meter høj og 30 meter bred. Selve stuen er 9 meter lang og 3 meter bred.. Glintehøj blev udgravet i 1842 af Grev Reventlows huslærer E.C. Kamla og blev restaureret i 1925 og blev overdraget til Storstrøms Amt af Halsted Kloster i 1983.

GlentehøjBirket KirkeRavnsborg SlotsruinBirket BavnehøjGlentehøjKragenæs HavnBirket SognBirket KirkeRavnsborg SlotsruinBirket BavnehøjGlentehøjKragenæs HavnBirket SognLokale Seværdigheder

   Forside:       Om Arkivet:      Sidste Nyt:        Artikler:    Gårde:    Portrætter:     Slægtsforskning:      Kontakt              

Næste