Tekstboks: Adamsen-Jacobsen SlægtenTekstboks:

Om Lars Thomassen

2xtipoldefar

 

Boelsmand i Mindeshoved - Lars Thomassen fæstede i nogle år Skadekærsgård bestående af et stuehus, forsikret for 180 rigsdaler, det venstre hus for 220 rigsdaler, det mindre for 220 rigsdaler, og desuden en østre længe af ukendt værdi. Senere overtog Peder Pedersen gården. Fra 1844 fæstede Lars Thomassen stuehuset på Tjørnehøjgaard på Mindeshoved. Mens Lars Thomassen havde det, var det forsikret for 330 rigsdaler og ejet af Basnæs. Det østre hus var beboet af en anden, der også havde de øvrige længer.

 

KIRKEBØGER:

 

Død 1885 - Lars Thomassen, aftægtsmand i Mindehoved, 68 år, gift attest i skifteretten den 25.4. Begravet den 2. maj 1885.

 

FÆSTEBREV:

 

I 1844 fik gårdmand Lars Thomassen i Noret på Stigsnæs fæstebrev under Basnæs Gods på en gård matrikel nr. m10a i Noret på Stigsnæs i Magleby. Gåren var af hartkorn, ager og eng efter den gamle matrikel: 2 tønder, 1 fjerding, ½ album, og efter den nye matrikel: 2 tønder, 2 skæpper, 3 fjerding og 1 album, der sidst var fæstet af Hans Jørgensen, men af dennes enke var afstået.

Fæsteren skal betale alle kongelige skatter og offentlig påbud, samt betale afgift og landgilde til Basnæs, desuden skal han assistere ved grøftegravning, kørsler og andet arbejde ved de udflytninger, som mulig foretages på godset, således at han hertil årligt forretter 1 spand dag og 2 gangdage, når det forlanges. Desuden er der en del andre pligter og ordrer, der skal adlydes. Fæstebrevet var underskrevet på Basnæs den 22. oktober 1844, og læst i Vestre Flakkebjerg Herredsret den 25. oktober 1844. Udskriften af Vester Flakkebjerg Herreds matrikel 1846.

 

UDSKRIFT FRA SKØDE– OG PANTEPROTOKOLLEN:

 

Jeg, undertegnede Lars Thomassen, hidtil fæster af gården matrikel 10 af Noret, Mindshoved og Askegårde med tilhørende andel af fælleslodden nr. 33 ID: nu særlig skyldsat under mastrikel 33bd af Østerhoved alt i Magleby Sogn, Vester Flakkebjerg Herred, Sorø Amt skyldsat for: 13.400 rigsdaler. Hartkorn, gammel skal matrikel nr. 10a, 2 tønder, 5 skæpper 3 fjerding og 1 album. Har med mit høje herskabs tilladelse frasagt mig fæsteretten til bemeldte gård, der nu af ejeren af Basnæs Hovedgaard og Gods er solgt til fuldkommen ejendom til min søn Jens Larsen og min nulevende hustru Kirsten Pedersdatter, så længe vi begge eller en af os lever følgende aftægt: Nu følger aftægtsbrevet.

 

ANMELDELSE I SKIFTERETTEN:

 

Den 25. april år 1885 anmeldt gaardmand Jens Larsen af Mindeshoved, at hans fader aftægtsmand Lars Thomassen, sammesteds 68 år dags dato er afgået ved døden efterladende sig hustru Kirsten Pedersdatter, 67 år gammel og følgende med hende i ægteskabet sammen avlede børn:

 

1 søn: Thomas Larsen, 43 år, tjenestemand i Skelskør.

 

2. datter: Maren Kathrine Larsen, 41 år og i ægteskab med husmand Hans Nielsen. Magleby.

 

3. søn:  Peder Larsen, 39 år og arbejdsmand på Basnæs Gods (Tipoldefar)

 

4. søn: Hans Larsen, 38 år og arbejdsmand i Skelskør.

 

5. søn: Lars Larsen, 36 år og arbejdsmand på Basnæs Gods.

 

6. søn: Christen Larsen, 34 år og arbejdsmand på Smidstrup.

 

7. søn: Jens Larsen - anmelder (det vil sige at det er ham de overtager gården efter sin far)  - 31 år, landmand, Mindeshoved

 

8. søn: Niels Christian Larsen, 24 år og skomager Mindeshoved.

 

9. datter Inger Marie Larsen og 22 år boende hos broderen Jens Larsen.

 

Enken ønskede at hensidde i uskiftet bo og anmelderen erklærede, at hendes myndige børn dertil havde givet samstykke. Der er tilsyneladende ikke noget skifte, men en aftægtskontrakt fra 1883…..

 

Set fra venstre stående  børn: Hans - Jens - Christen - Lars - Niels Kristian
Set fra venstre siddende:
Peder LarsenKirsten Pedersdatter - Thomas - Sidse Marie (Peders kone)

Kirsten Pedersdatter og hendes sønner

Tjørnhøjgård Mindeshoved Gaden 12 Stigsnæs 4230 Skælskør ca. 1950

Basnæs historie

 

På sjællands sydkyst, midt mellem Borreby og Holsteinborg, ligger herregården Basnæs. Den har en smuk beliggenhed ved en af de bugter, Østersøen danner, med det vide hav foran sig og til begge sider de smukke skovpartier, som giver hele egnen et varmt og venligt præg, og skaffer læ mod de fleste vinde.

 

I midten af det 15 århundrede oprettede ridder Ove Lunge her en hovedgård af to små bønderbyer Bastnæs ( Barsnæs) og Nybølle, som sandsynligvis for største delen har tilhørt hans hustru Maren Baske, gennem køb eller pantsætning. Sønnen Tyge Lunge ejede gården efter dem, og ved hans enkes død gik den i arv til den ene af dennes fire døtre, Fru Karen Lunge, som var gift med Jesper Krafse, om hvem man ved, at han måtte føre proces for herredagen mod ærkedegnen i Roskilde, som påstod, at hr. Krafse, i hvis tid kong Frederik den Anden, året efter Ditmarskens erobring, gæstede borgen i hele fjorten dage med en del af sin hær, der lå i lejr på Gallemarken tæt ved en lille sø, som endnu til erindring kaldes Ditmarskersøen.

 

Kilder:

 

Skælskør Lokalhistorisk Arkiv og

Kurt Kobæk Larsen, Hvidovre med flere

Frederik Vilhelm (Friedrich Wilhelm) von Blücher (14. januar 1760 i Penzlin i Mecklenburg-Strelitz – 16. maj 1806 i København) var kammerherre, godsejer til Basnæs, oberstløjtnant, kommandør for Livgarden til Hest, Arveprins Frederiks generaladjudant og hofchef. Han var bror til Gottfried Carl Wilhelm Gottlob von Blücher (1762-1814) og Konrad von Blücher-Altona (1764-1845), der blev overpræsident i Altona.[1], og far til Fritz Blücher.

Mindeshoved nær Skælskør

   Forside:       Om Arkivet:      Sidste Nyt:        Artikler:    Gårde:    Portrætter:     Slægtsforskning:      Kontakt                

Næste
Tekstboks:

Tjørnhøjgård ligger yderst mod vest på Mindeshoved, Gaden 12 med udsigt over sundet mod Egholm og Agersø.
Navnet skulle stamme fra en for længst slettet høj vest for gården " Tjørnhøj "
Om første fæster Jørgen Pedersen står der at han blev begravet 8 jun. 1798, men hans enke gifter sig igen 7 søn. efter trinit. 1797, der må være en fejl i årstallet eller også kunne Jørgen Pedersen være druknet og først fundet året efter, men der står intet derom i kirkebogen.

Kilde: Anette Blok Stigsnæs og Ejler Holm Hansen Seerdrup

Matr. 10a Noret Magleby sogn

Fæstere/Ejer på Tjørnhøjgård

1) Jørgen Pedersen og Ane Hansdatter.

2) Mads Rasmussen og Ane Hansdatter, enke efter nr.1, efterfølges af søn fra konens 1 ægteskab.

3) Hans Jørgensen og 1 Ane Nielsdatter og 2 Karen Petersdatter

4) Lars Thomsen og Kirsten Pedersdatter 1843 – 1885

5) slagter Carstensen Skælskør

6) Niels Petersen og Dorthea Sophie Frederiksen, overdrager til søn ca. 1905

7) Peter Nielsen og Elsine Petrine Nielsen f. Petersen

8) Kristian Vestergård Hansen og Karen Elisabeth Hansen fra november 1916

9) Johannes Hansen og Elna Hansen fra april 1927

10) Jakob Erik Blok og Annette Blok, er også ejere af stedet Gaden 16