Tekstboks:

Forside:          Om Arkivet:      Nyhedsarkiv     Artikler:      Gårde:    Portrætter:     Slægtsforskning:      Kontakt                

NæsteMøllenbach

Matrikel nr. 45a - 3900 m2

Poppelalle 17, 4943 Torrig

 

 

1900 - Villaen på Poppel Allé 17 i Torrig L er opført i 1900 og indeholder 7 værelser, et køkken og et badeværelse fordelt på 194 m2. Huset blev opført som remise for Kragenæs - Nakskov banen og indeholdt en drejeskive. Ved anlæggelsen af Maribo -Torrig Banen blev Torrig Station udvidet, så der nu blev 2 læssespor på sydsiden af hovedsporet og 2 omløbsspor ud for stationsbygningen. Der blev lavet en drejeskive og bygget en remise i røde mursten , der kunne rumme den ene af banens dieselmotorvogne . Desuden var der et værksted og overnatningsmuligheder for personalet. Remisen blev siden til  møbelfabrik, og derefter til privat beboelse. (se foto) Se også Frits Pilegaards beretning om Torrig Station: og Historisk Atlas

 

 

 

Den offentlige ejendomsvurdering er senest vurderet til 730.000 kr. . Efter møbelproduktion og autolakering var husholdningsgas med afledte produkter det bærende. Gasborde, komfurer, vandvarmere og distribution af gasflasker. Møllenbach var i øvrigt en af bagmændene i Boligselskabet, som nu er under nedrivning. Jutha Andersen kom i lære hos Møllenbach på kontoret. Efter endt uddannelse rejste hun til København. Men da hendes kæreste Helge Frederiksen døde af prostata kræft, vendte Jutha tilbage og blev igen ansat hos Møllenbach og derfor involveret i alle projekterne.

 

Senere var mælkemanden og Aage Møllenbach meget aktive med at sælge gaskomfurer. Man kørte også ud med gas husker tydelig den specialt bygget lastvogn til de forskellige gasflasker. Møllenbach deltog også på udstilling under hjemmeværnets årlige store arrangement i Rewentlowparken. Det store hit var nok ikke gaskomfurene,  men derimod vaskemaskiner som var begyndt at blive hver mands eje. Jeg tror at mærket hed Hoover. Han havde udstilingen som normalt lå modsat museet ved den lille sø ud mod vejen. I 1960 erne var Møllenbach i gang med at lave VVS installationer. Der var et stort boom med at få installeret oliefyr. Palle hans søn deltog også i dette installations arbejde (smedearbejde). I samme forbindelse have Møllenbach et VVS sortiment så alle kunne komme og købe fitting/rør etc. Disse blev solgt fra den lange lave bygning i forbindelse med stuehuset. Jeg mener at Jutta var ansat hos Møllenback på det tidspunkt (1970 for jeg hentede fittings hos dem) Jeg er ret sikker på at Jutta også deltog i oprettelsen af dagligdagsvarer forretningen så mon ikke Vita kan hjælpe om starttidspunktet m.m.

 

Aage Møllenbach var en rigtig aktiv person. I dag vil man nok kalde ham en igangsætter. Under krigen fremstilede han møbler (det ses på billedet) reklame på taget. Tømrer og Snedkermester Bent Rønshof i Torrig har også arbejdet hos Møllenbach i den periode. Engang havde Birket Gymnastikforening nogle som spille oldboys fodbold (Kaj Henningsen var formand i den periode). Det var en tunering mellem Pederstrup, Vesterborg og Birket. Grundstammen fra gæsterne var personer fra avlsgården i Pederstrup og Skelstofte. Turneringen skulle afsluttes med et "mad pose bal" i Rewentlow Parken (lille sal). Det var en rimelig succes og Møllenbach deltog også (ikke som fodboldspiller)  i dette mad pose bal. Bestyrelsen fortrød at man ikke have taget entre,  da der kom en hel del gæster. Møllenbach kom bestyrelsen til hjælp -- ingen problem sagde han de er jo komme ind og alle er glade og i festhumør. I tager da bare entre når gæsterne skal forlade festen. Det gjorde man uden nogen besvær og utilfredshed. Jo Aage Møllenbach var en innovativ person og igangsætter.

 

Herunder rejsegilde på Møllenbach møbelforretning i 1953

Udflugt til Femø 29/6 1947 for Handels-Håndværker og Industriforeningen. Peter Just sejlede båden til Femø.  Fra højre ses barber Ottosen, Bernhard Larsen ( med hat)  Foran Ansgar Juliussen med armen om Valborg Larsen.  På knæ forrest Møllenbach ( i lyst tøj). Lige bag ham Ellen Ottosen (med perlekæde), fru Møllenbach med hvid kjole

Jutha Andersen havde i 30 år været ansat hos Møllenbach i Torrig.

Aage Herman Møllenbach, f. 19. maj 1911 i Hauser Plads 20 3. sal København. Han var søn af manufakturhandler Carl Johan Møllenbach, f. 17.9 1885  og Carla Louise Kirstine Krüger, f. 19.8 1885– d. 19.3 1921. Familien flyttede i 1914 til Randersgade 21, 3. sal. I 1929 boede Aage Herman Møllenbach i Svebølle og var landmand. Han var fraværende som soldat i Aunsø. Ridelærer Aage Herman  Møllenbach blev gift den 13. december 1932 i Brønshøj Kirke med Tove Trasberg Hansen, f. 24.8 1912 i København. Hun var datter af fabriksarbejder i København Alfred Valdemar Hansen, f. 26.8 1888 og Marie Trasberg, f. 10.7 1890,  som i 1916 boede på Nørrebrogade i København. Tove og Aage Møllenbach fik en søn:

 

1) Palle Møllenbach, f. 24.9 1933. Han fik tre børn: Susanne Møllenbach, f. 1960, Jesper Møllenbach, f. 1961 og Thomas, f. 1963. Palle var med i sin fars firma og arbejdede bagefter som selvstændig smed/blikkenslager. Boede med børnene i Boligselskabet i Torrig.

Jutha Andersen (imidten), som arbejdede hos Møllenbach i 30 år inden hun åbnede Juthas Minimarked i 1988 og to af sine kollegaer Gerda Pedersen, Bønned og Lisbeth Tronier (til højre) fulgte med. Jutha blev gift med ejeren af UNO-X Børge Enoch. Lisbeth Tronier arbejde for Jutha i 5 år.

Aage Møllenbach blev omtalt som en driftig herre. Herunder hans anden hustru Else Møllenbach

Solveig Møgelgaard Jensen, P. Knudsens Gade 80, 2. tv. , 2450 København SV. Tlf.: 61265811

Forside:       Om Arkivet:          Nyhedsarkiv     Artikler:     Gårde:    Portrætter:     Slægtsforskning:      Kontakt  

Næste

Købmænd

I Birket

 

Birket

Købmandsgård

(Koch`s)

Birket

Købmandsforretning

(Mogens Hansen)

Hejringe Købmandshandel

Bandholmvej 165

Hjelmholt

Købmandshandel

Nakskovvej 14

Juthas

Minimarked

Bandholmvej 33

Kragenæs

Købmandshandel

Kragenæsvej 47

Kragenæs

Skibsproviantering

Kragenæsvej 82

Lindet

Købmandsforretning

Signe Stubsvej 23

Møllenbach

Poppelalle 17

St. Lindet

Købmandsforretning

Rosningvej 65

Tatol

Bandholmvej 98

Torrig

Købmandshandel

Bandholmvej 40

Torrig

Købmandsforretning

Spurvevej 19